flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність водія у разі відмови пройти огляд на стан сп'яніння на вимогу поліцейського

28 серпня 2019, 13:46

 

 27.08.2019 року Макарівським районним судом Київської області притягнуто до адміністративної відповідальності трьох водіїв за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), а саме за відмову особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного,   наркотичного чи іншого сп’яніння, з накладенням стягнення у вигляді:

  • штрафу на користь держави у розмірі шестисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 10200,00 грн., без позбавлення права керування транспортними засобами – 1 водія;
  • штрафу на користь держави у розмірі шестисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 10200,00 грн., з позбавлення права керування транспортними засобами на строк один рік – 2 водіїв.

 

Винність водіїв, які керували транспортним засобом з явними ознаками алкогольного сп’яніння та відмовились від проходження медичного огляду на стан сп’яніння у встановленому законом порядку у присутності свідків, тобто вчинили правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП, підтверджується матеріалами справи, зокрема протоколом про адміністративне правопорушення, показами свідків відмови від огляду на стан сп’яніння, письмовим направленням на огляд водія транспортного засобу з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння,  а також відеозаписами з нагрудної відеокамери поліцейського.

Крім того правопорушники оплатять судові витрати у розмірі 384,20 грн.

 

Довідково

Відмова від проходження огляду на стан сп’яніння є окремою підставою для притягнення до адміністративної відповідальності незалежно від того тверезий водій чи ні, і відмова пройти огляд – фактично прирівнюється до визнання своєї провини.

Пункт  2.5 Правил дорожнього руху передбачає, що водій повинен на вимогу працівника міліції пройти в установленому порядку медичний огляд для визначення стану алкогольного сп’яніння, впливу наркотичних чи токсичних речовин.

Згідно ст. 130 КУпАП  - відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку, огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на даний час це 10 200,00 грн.)

При цьому, при складенні протоколу про адміністративне правопорушення за ст. 130 КУпАП – поліцейський зобов’язаний дотримуватись відповідного алгоритму дій (процедури) при проведенні огляду та оформленні його результатів, в тому числі фіксування відмови від проходження огляду водієм.

У своїх діях поліцейський керується зокрема Інструкцією про порядок виявлення водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (затверджена Наказом МВС України, МОЗ України від 09.11.2015 р. №1452/735), Порядком направлення водіїв транспортних засобів  для проведення огляду з метою виявлення стану  алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів,  що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду (затверджений Постановою КМУ №1103 від 17.12.2008 р.), Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі (затверджена Наказом МВС України №1395 від 07.11.2015 р.).

Згідно ст. 266 КУпАП - направлення особи    для   огляду   на   стан алкогольного сп'яніння і проведення такого огляду здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а огляд особи на  стан  алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним.

Шановні водії, сідаючи за кермо, будьте відповідальними, дотримуйтесь встановлених правил, поважайте інших учасників дорожнього руху, виконуйте законні вимоги працівників патрульної поліції,  при цьому будьте обізнані у своїх правах.

Прес-секретар суду