flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту підозрюваного у викрадені автомобіля

03 липня 2019, 10:07

02 липня 2019  року за результатами розгляду клопотання слідчого Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП в Київській області,  Макарівським районним судом Київської області строком на 60 днів взято під варту громадянина О., який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК України, а саме: в незаконному заволодінні транспортним засобом, за яке передбачено покарання  у виді позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

 

Розглядаючи дане питання, слідчий суддя переконався в обґрунтованості підозри зазначеної особи у вчиненні інкримінованого   йому діяння, що підтверджується доказами, зібраними на даному етапі органом досудового слідства, а також поясненнями самого підозрюваного, наданими у судовому засіданні.

 

За версією слідства, 30.06.2019 року в смт Макарів молодик, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, прямував в гості до наглядно знайомого чоловіка з метою, щоб останній пригостив його алкогольними напоями, так як власних грошових коштів для придбання алкогольних напоїв він не мав.  Підійшовши до подвір’я домоволодіння знайомого, зрозумів, що господаря немає вдома. Скориставшись відсутністю господаря, підозрюваний підняв защібку металевої хвіртки, проник на територію домоволодіння, та без дозволу власника автомобіля, руками примусово опустив бокове скло автомобіля збоку водія, відчинив  дверцята автомобіля, після чого з’єднав між собою дроти запалювання двигуна внутрішнього згорання, чим запустив двигун автомобіля. Після цього громадянин О. вільно  виїхав на автомобілі із вказаного домоволодіння, тим самим незаконно заволодівши вказаним транспортним засобом та в   подальшому  незаконно використовував вищевказаний автомобіль в особистих цілях, доки не був зупинений працівниками поліції. 

 

 01.07.2019 року громадянина О. затримано в порядку ст. 208 КПК України в смт Макарів Макарівського району Київської області та  02.07.2019 року йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК України. 

 

Обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, на переконання слідчого судді, зможе запобігти ризикам переховування вказаної особи від органів досудового розслідування та суду, оскільки підозрюваний немає постійного місця роботи, неодружений, будучи зареєстрований за однією адресою, фактично проживає за іншою, не має стійких соціальних зв’язків. Також підозрюваний  може незаконно впливати на потерпілого, оскільки останній є знайомим підозрюваного, з яким вони разом працювали. Також підозрюваний схильний до вчинення інших кримінальних правопорушень.

Застосування іншого більш м’якого запобіжного заходу на думку суду буде недостатнім для запобігання вказаним ризикам.

Зазначимо, що ухвала суду набирає законної сили  з моменту її проголошення і може бути оскаржена до апеляційної інстанції, що не зупиняє її виконання.

 

 

Прес-секретар суду