flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага! Вступив в силу новий закон, який посилить захист права дитини на належне утримання

10 липня 2017, 09:33

17 травня 2017 року  Верховна Рада України ухвалила Закон №2037-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», який вступив в законну силу 08 липня 2017 року.

Законом№2037-VIII до Сімейного та Цивільного процесуального кодексів України,   Закону України «Про судовий збір»внесено зміни, які  зокрема передбачаютьпідвищення мінімального розміру аліментів, спрощення процедури стягнення аліментів та  оголошення аліментів власністю дитини.

Раніше платники аліментів, що свідомо ухилялись  від утримання дітей, мали змогу використовувати процесуальні можливості щодо затягування судового процесу, наприклад  подача зустрічного позову про оскарження батьківства, що призводило до затягування розгляду справи, як наслідок порушення прав дітей на отримання аліментів.

Тому зміни в законодавстві насамперед спростили механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів.

Так, не допускається призупинення провадження у справі про стягнення аліментів на підставі наявності спору про батьківство (материнство), визначення місця проживання дитини, участі одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною, як це було раніше.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а не 30% як це було раніше.

Законом передбачено право того з батьків, з яким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів та отримувати в порядку спрощеного судочинства аліменти в розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку в разі визначення розміру аліментів як частки від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або у розмірі п’ятдесят відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі. 

Тепер мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку,  а не 30%, як це було раніше.

Як відомо, для дітей до 6 років прожитковий мінімум з 1 травня становить 1426 гривень, з 1 грудня – 1492 гривні. Тож мінімальні аліменти на користь дитини будуть становити щонайменше 713 грн. з травня і 746 грн. з грудня.

Для дітей у віці 6-18 років прожитковий мінімум з 1 травня 2017 року становить 1777 грн., а з 1 грудня - 1860 грн. Так, згідно із законом, мінімальні аліменти для дітей такого віку: 889 грн. - з 1 травня і 930 грн. - з 1 грудня.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня  пред’явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – від дня подання такої заяви.

Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягатиме індексації відповідно до закону.

При визначенні розміру аліментів суд враховуватиме і приховані доходи платника аліментів.

Крім того, тепер аліменти є власністю дитини, а той член сім’ї, на ім’я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами виключно в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Змінено порядок визначення та стягнення заборгованості по аліментах. Так, в разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки в розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100% заборгованості.

Платник аліментів несе відповідальність також у разі прострочення оплати додаткових витрат на дитину. Такий платник зобов’язаний на вимогу одержувача додаткових витрат сплатити суму заборгованості за додатковими витратами з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних із простроченої суми.

         Нові зміни до  Закону України «Про судовий збір» звільнятимуть позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені (неустойки) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів та зміну способу їх стягнення.

 

Оксана Павленко

Прес-секретар Макарівського

районного суду Київської області