flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь у загальнонаціональному форумі«Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього»

09 червня 2017, 09:46

22 травня 2017 року у м. Києві відбувся перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього». За сприянням Державної судової адміністрації України через територіальні управління у кожному обласному центрі організовано відеоконференцзв'язок, що дозволяв брати участь у форумі як працівникам місцевих судів, так і представникам регіональних засобів масової інформації, що значно розширило аудиторію учасників та закцентувало увагу на проблемах об'єктивного донесення інформації із зали суду до громадськості.

В.о. головиМакарівського районного суду Київської області Мазка Н.Б. та прес-секретар Павленко О.Г. взяли участь у відеоконференцзв’язку на базі Територіального управління Державної судової адміністрації в Київській області.

         Форум організовано за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, Громадського об’єднання «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.

         Метою даного заходу було запровадження щорічного загальнонаціонального форуму для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільне вироблення, схвалення та впровадження правил співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження, а також створення постійно діючого Комітету взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на виклики комунікації.

         З вітальним словом виступили: Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк; Голова Верховного суду України Ярослав Романюк; виконавчий директор Інституту масової інформації, український представник «Репортери без кордонів» Оксана Романюк; Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко; директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко; ректор Національної школи судів України Микола Оніщук; Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко; Голова Державної судової адміністрацій України ЗеновійХолоднюк; виконавчий директор ГО «Детектор медіа»Діана Дуцик, висловили сподівання, що форум стане першим кроком на шляху подолання недовіри не тільки між суддями та журналістами, а загалом до державних інституцій, імідж про діяльність яких часто формується через представлення засобів масової інформації.

Відбулися три сесії, у рамках яких обговорено проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації. Судді та журналісти мали можливість ознайомитись із вітчизняним та зарубіжним досвідом налагодження комунікації між судами та ЗМІ, а також поділитись думками щодо етичних стандартів співпраці.

   Результатом даного форуму стало створення Робочої групи при Комунікаційному комітеті системи правосуддя (добровільне об’єднання представників та керівників органів та установ системи правосуддя), в яку входитимуть 5 представників суддів та 5 представників засобів масової інформації. Вони повинні створити Проект регламенту та Проект правил взаємодії, який затвердять шляхом відкритого голосування на офіційній сторінці форуму. Після підписання дані документи впровадять в роботу судів та ЗМІ для чіткої та більш плідної співпраці між ними.

За результатами проведення форуму також була прийнята резолюція «Правова держава – спільна справа та відповідальність». 

 

       Прес-секретар суду