flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поглиблення знань суддів з проблемних питань судочинства

09 грудня 2021, 10:55

6-10 грудня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів. 

В заході взяли участь і судді Макарівського районного суду Київської області: ТАНДИР Олексій Віталійович та КОСЕНКО Альона Василівна.

Підготовку суддів відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький, при цьому зазначивши, що Національна школа суддів України розпочинає п’ятиденний курс підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів. Навчальна програма підготовки ґрунтовна, насичена за змістом, враховує всі пропозиції суддів та розкриває питання, що відповідають потребам суддів у вдосконаленні знань. 

Також проректор наголосила, що відповідно до вимог Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено апробацію тренінгу “Процесуальний строк як складова принципу правової визначеності” (модератор–начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова) та тренінг з наступним оцінюванням суддів  “Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією” (модератор–викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова).           

Для проведення підготовки запрошено суддю Великої Палати Верховного Суду, суддів Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, суддів Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді та суддю Конституційного Суду України, а також суддів Апеляційного суду у відставці та суддю місцевого загального суду, які поділяться досвідом щодо розгляду проблемних питань при вирішенні спорів.

Крім цього, програмою передбачено лекцію менеджерки проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірини Кушнір, яка зосередить увагу на застосуванні Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя, а також ознайомить суддів з рішеннями ЄСПЛ проти України. 

Суддя Великої Палати Верховного Суду Валентина Сімоненко під час інтерактивної лекції висвітлить особливості відповідальності за порушення грошового зобов’язання.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук Ірина Воробйова розгляне окремі аспекти відшкодування моральної шкоди та проведе огляд  актуальної судової практики.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук Сергій Фомін під час обговорення питання щодо доказів та доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції ознайомить суддівську аудиторію з практикою Верховного Суду.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент Алла Олійник приділить увагу розгляду критеріїв у дотримання верховенства права як засади цивільного судочинства.

Суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська зосередить свій виступ на застосуванні юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді справ у судах загальної юрисдикції.

Предметом обговорення судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталії Марчук є важливе питання стосовно підготовчого провадження та його ролі в забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи. Під час презентації наступної лекції вона розкриє проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук залучить суддів до обговорення судової практики щодо особливостей вирішення окремих категорій житлових спорів.

Директорка Харківського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал висвітлить проблематику щодо особливостей розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними. 

Суддя Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілія  Карабак залучить суддів до обговорення процесуальних та практичних аспектів щодо захисту прав споживачів у сфері туристичних послуг.

Під час заходу, його учасники візьмуть участь у обговоренні кращих практик національного законодавства, обміняються досвідом щодо здійснення компетентного судочинства при вирішенні проблемних питань правосуддя.